Загрози безпеці інформації



Під безпекою ІС розуміється захищеність системи від випадкового або навмисного втручання в нормальний процес її функціонування, від спроб розкрадання (несанкціонованого отримання) інформації, модифікації або фізичного руйнування її’ компонентів, тобто здатність протидіяти різним підбурює впливів на ІС.

Загроза інформаційної безпеки — сукупність умов і факторів, що створюють небезпеку порушення інформаційної безпеки.

До можливих загроз безпеці інформації відносять:

  • стихійні лиха й аварії;
  • збої та відмови устаткування;
  • наслідки помилок проектування і розроблення компонентів автоматизованих систем (надалі АС);
  • помилки персоналу під час експлуатації;
  • навмисні дії зловмисників і порушників.

Класифікація атак (за способом здійснення)

  • Сканування мережі
    . Аналіз топології мережі та активних сервісів, доступних для атаки. Атака може бути здійснена за допомогою службового програмного забезпечення, наприклад за допомогою утиліти nmap.
    • Використання сканерів уразливостей . Сканери вразливостей призначені для пошуку вразливостей на локальному або віддаленому комп'ютері. Такі сканери системні адміністратори застосовують як діагностичні інструменти, але їх також можна використовувати для розвідки та здійснення атаки. Найвідоміші з таких програмних засобів: SATAN, SystemScanner, Xspider, nessus.
    • Злам паролів . Для цього використовують програмні засоби, що добирають паролі користувачів. Залежно від надійності системи зберігання паролів, застосовують методи зламу або підбору пароля за словником. Приклади програмних засобів: LOphtCrack для Windows і Crack для UNIX.
    • Пасивне прослуховування мережі . Пасивна атака, спрямована на розкриття конфіденційних даних, зокрема ідентифікаторів і паролів доступу. Приклади засобів: tcpdump, Microsoft Network Monitor, NetXRay, LanExplorer.

    Комп’ютерний вірус (англ. computer virus) — комп’ютерна програма, яка має здатність до прихованого самопоширення. Одночасно зі створенням власних копій віруси можуть завдавати шкоди: знищувати, пошкоджувати, викрадати дані, знижувати або й зовсім унеможливлювати подальшу працездатність операційної системи комп’ютера.

    Приклади інтернет-шахрайства:

    Прохання про допомогу від товариша через соціальну мережу
    Інтернет-магазини
    Сайти оголошень

    Спам — масове розсилання кореспонденції рекламного чи іншого характеру людям, які не висловили бажання її одержувати. Передусім термін «спам» стосується рекламних електронних листів.

    Несанкціонований доступ до інформаційних ресурсів та інформаційно-телекомунікаційних систем.

    Ботнет (англ. botnet від robot і network) — це комп’ютерна мережа, що складається з деякої кількості хостів, із запущеними ботами — автономним програмним забезпеченням. Найчастіше бот у складі ботнета є програмою, яка приховано встановлюється на комп’ютері жертви і дозволяє зловмисникові виконувати певні дії з використанням ресурсів інфікованого комп’ютера. Зазвичай використовуються для протиправної діяльності — розсилки спаму, перебору паролів на віддаленій системі, атак на відмову в обслуговуванні, отримання персональної інформації про користувачів, крадіжка номерів кредитних карток та паролів доступу. Кожен комп’ютер в мережі діє як «бот» і управляється шахраєм для передачі шкідливих програм або шкідливого контенту для запуску атаки. Ботнет деколи називають «армією зомбі», так як комп’ютери контролюються кимось іншим, крім їх власника

    DDoS-атака (Distributed Denial of Service) — атака на відмову в обслуговуванні — напад на комп’ютерну систему з наміром зробити комп’ютерні ресурси недоступними користувачам, для яких комп’ютерна система була призначена.

    Крадіжка коштів з банківської картки.

    Крадіжка особистості (англ. Identity theft) — злочин, при якому незаконно використовуються персональні дані людини для отримання матеріальної вигоди.

    Способи реалізації загрози:

    • технічними каналами, до яких належать канали побічного електромагнітного випромінювання і наведень, а також акустичні, оптичні, радіотехнічні, хімічні та інші канали;
    • каналами спеціального впливу шляхом формування полів і сигналів із метою руйнування системи захисту або порушення цілісності інформації;
    • шляхом несанкціонованого доступу через підключення до засобів та ліній зв'язку, маскування під зареєстрованого користувача, подолання заходів захисту з метою використання інформації або нав'язування хибної інформації, застосування програмно-апаратних закладок і впровадження комп'ютерних вірусів.

    Загрози, реалізовані першими двома способами, це загрози фізичного рівня, а останнім — логічного.

    Комментарии

    Популярные сообщения из этого блога

    Міжнародні стандарти інформаціоної безпеки

    Виявлення атак. Захист периметра комп'ютерних мереж

    Основні ненавмисні і навмисні штучні загрози.